De oud-burgemeester van New York, Michael Bloomberg, keert terug aan het roer bij het bedrijf dat hij 27 jaar geleden oprichtte, het financiële persbureau Bloomberg.
Hij kon het toch niet laten. Michael Bloomberg zou zich eigenlijk inzetten voor belangrijke zaken als wapenwetgeving, immigratie en volksgezondheid, nadat hij vorig jaar na drie termijnen afscheid nam als burgemeester van New York. De 72-jarige miljardair zag voor zichzelf een rol als filantroop weggelegd, zoals Microsoft-oprichter Bill Gates.
Maar dat liep anders. De paar uurtjes die hij dagelijks doorbracht op het kantoor van Bloomberg, het zakennieuws- en informatiebedrijf dat hij in 1981 oprichtte, werden er zeven of acht. Al gauw liet hij zich gelden in vergaderingen en bemoeide hij zich met de strategie.
Topman stapt op
De ceo van Bloomberg, Dan Doctoroff (56), wist genoeg. Twee weken geleden kondigde hij intern zijn vertrek aan, schrijft The New York Times woensdag. “Toen Michael besloot dat hij tijd wilde doorbrengen bij het bedrijf, en vervolgens nog meer tijd, toen veranderden er dingen”, zegt Doctoroff tegenover de krant. “Het is niet meer de baan die ik de afgelopen zes jaar heb gehad. Het is zijn baan, hij wil betrokken zijn.”
Volgens Bloomberg was het niet de bedoeling om de leiding bij zijn oude bedrijf weer in handen te krijgen. “Het was de beslissing van Dan. Als het aan mij was, zou hij aan zijn gebleven.” De twee zijn overigens niet gebrouilleerd. Doctoroff wordt bestuurder bij de liefdadigheidsinstelling van Michael Bloomberg.
Uitdagingen voor Bloomberg
Bloomberg, wiens vermogen op 34 miljard dollar wordt geschat, volgde in 2002 Rudy Giuliani op als burgemeester van New York. Bloomberg maakte in twaalf jaar tijd de stad veiliger, groener en leefbaarder. Vorig jaar droeg hij het stokje over aan de democraat Bill De Blasio.
Na een vakantie van enkele weken in januari en werkzaamheden voor zijn stichting, kwam Bloomberg uiteindelijk tot de conclusie dat hij de meeste voldoening haalde uit zijn werk bij persbureau Bloomberg. Hij komt aan het roer te staan van een bedrijf dat sinds zijn vertrek meer dan een decennium geleden aanzienlijk is veranderd.
Niet allen is de omzet fors gegroeid (8,3 miljard dollar in 2013), het financiële persbureau nam zelf honderden journalisten in dienst terwijl veel krantenredacties krimpen.
Dure terminals van Bloomberg
Bovendien kwam het concern vorig jaar onder vuur te liggen, nadat bekend werd dat journalisten toegang hadden tot de systemen die klanten van het persbureau gebruiken. Veel banken zijn afhankelijk van de dure Bloombergterminals, die een dominante positie in de financiële wereld hebben.
Dat komt mede omdat het chatsysteem gebruikers in staat stelt te communiceren met klanten en concurrenten die ook over een terminal beschikken. Grote internationale banken werken inmiddels aan een alternatief voor het veelgebruikte messengerprogramma van Bloomberg.
Werk aan de winkel dus voor Bloomberg. Toch is de miljardair niet van plan de koers van het bedrijf radicaal om te gooien. Dat hoeft ook niet, dankzij het goede werk en aannamebeleid van 'vriend' Doctoroff, tekent The New York Times op uit de mond van Bloomberg. "Het plan dat we hebben, is het plan dat we uit moeten voeren."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl